На снимката Обама и екипът му наблюдават рейда в имението в Пакистан, при който беше убит Осама бин Ладен, но нюйоркски вестник публикува снимката с някои промени по нея...

Снимката, на която Барак Обама е в ситуационната зала на Белия дом заедно с екипа си по национална сигурност, през последните дни стана много известна.

 

Те наблюдават рейда в имението в Пакистан, при който беше убит Осама бин Ладен, но нюйоркски вестник публикува снимката с някои промени по нея.

 

Снимката от Белия дом се превърна в една от най-известните през последните няколко дни. Тя беше публикувана и във вестник на ултраортодоксални евреи, излизащ в Ню Йорк.

 

Но ако се вгледаме по-внимателно, ще установим, че на нея са изтрити единствените две жени, присъстващи в стаята - държавният секретар Хилари Клинтън и Одри Томасън - директор на отдела за антитероризъм.

 

Изданието, което има 20 хиляди читатели, обяви, че образите на дамите са заличени по религиозни причини. Албърт Фридман, издател на седмичния вестник, допълни, че религиозните им правила забранявали да публикуват снимки на жени.

 

В същото време той се извини, защото Белият дом забранява разпространените от администрацията на президента снимки да бъдат манипулирани по какъвто и да било начин.

 

Правилата в нюйоркския квартал на ултраортодоксалните евреи са толкова строги, че на всеки стълб виси надпис, който припомня на жените, че полите им трябва да са минимум 10 сантиметра под коляното.