Въпреки уверенията на местните власти, че няма място за притеснение, паниката обхвана римляните в последни месеци и някои не издържаха на напрежението и избягаха от домовете си за няколко дни...

Хиляди жители на Рим напуснаха италианската столица, уплашени от слуховете за прогноза на покоен сеизмолог за опустошително земетресение във Вечния град днес. Въпреки уверенията на местните власти, че няма място за притеснение, паниката обхвана римляните в последни месеци и някои не издържаха на напрежението и избягаха от домовете си за няколко дни. 


Прогнозата на Рафаеле Бенданди за бедствие, което ще срине Рим е основна тема на разговори по улиците и в онлайн пространството. Бенданди, който е отличен от Мусолини през 1927-а година за пророческите си способности, предвижда с изключителна точност земетресение през 1923-а година, когато в Италия загиват над 1000 души.


Изчисленията му се базират на теория, че движението на планетите води до сеизмична активност. Според спекулациите малко преди смъртта си през 1979-а година той бил направил и последната си прогноза – на 11 май 2011-а година Рим ще бъде разрушен напълно от земетресение.


През май 2012-а година пък щяло да има още две катастрофални бедствия. От местната геофизична обсерватория обявиха категорично, че Рафаеле Бенданди не е правил подобни прогнози и никъде в трудовете му не се споменава датата 11 май 2011-а година.


Специални програми, призоваващи гражданите за спокойствие, се въртят по националната телевизия постоянно, но въпреки това мнозина са склонни да вярват на слуха. Поне с 18% повече служители няма да отидат на работа днес в Рим. Повечето римляни обаче все пак запазват хладнокръвие.