Сеизмологът, направил прогнозата е починал преди повече от 30 години. Въпреки това и въпреки уверенията на местните власти, че няма място за притеснение, паника обхвана римляните в последните месеци и някои не издържаха на напрежението и избягаха от домовете си за няколко дни.

Хиляди жители на Рим напуснаха италианската столица, уплашени от слуховете за опустошително земетресение във вечния град. Сеизмологът, направил прогнозата е починал преди повече от 30 години.  Въпреки това и въпреки уверенията на местните власти, че няма място за притеснение, паника обхвана римляните в последните месеци и някои не издържаха на напрежението и избягаха от домовете си за няколко дни.

Прогнозата на Рафаеле Бенданди за бедствие, което ще срине Рим е основна тема на разговори по улиците и в онлайн пространството. Бенданди, който е отличен от Мусолини през 1927-ма година за пророческите си способности, предвижда с изключителна точност земетресение през 1923-та година, когато в Италия загиват над 1000 души.

Изчисленията му се базират на теория, че движението на планетите води до сеизмична активност. Според спекулациите малко преди смъртта си през 1979-та година той бил направил и последната си прогноза – на 11-ти май 2011-та година Рим ще бъде разрушен напълно от земетресение. През май 2012-та година пък щяло да има още две катастрофални бедствия.

От местната геофизична обсерватория обявиха категорично, че Рафаеле Бенданди не е правил подобни прогнози и никъде в трудовете му не се споменава датата 11-ти май 2011-та година.

Специални програми, призоваващи гражданите за спокойствие се вървят по националната телевизия постоянно, но въпреки това мнозина са склонни да вярват на слуха. Поне с 18% повече служители няма да отидат на работа днес в Рим. Повечето римляни обаче все пак запазват хладнокръвие.