Аржентинецът получи за трета поредна година приза за най-добър голмайстор в Европа

Аржентинският нападател на „Барселона” Лионел Меси бе удостоен за трета поредна година с наградата „Златната обувка” на специална церемония и стана първият футболист в историята с три отличия. Трофеят бе връчен от легендата на каталунците и България Христо Стоичков.

 

Четирикратният носител на „Златната топка” за най-добър футболист в света вкара 46 попадения миналия сезон в испанската Примера дивисион. „Моята цел със сигурност не е да спечеля четвърта „Златна обувка“. Това да играя добре е моя основна цел. Сега, разбира се, искам да се възстановя от травмата си, колкото се може по-бързо и да се върна в игра възможно най-бързо“, обяви при награждаването си дребничкият аржентинец, предаде Gong.bg.

 

Меси получи наградата и през 2009/10 с 34 гола, както и през 2011/12 – с рекордните 50 попадения за един сезон. Най-големият му конкурент в последните години Кристиано Роналдо е печелил наградата два пъти – през 2007/08 и 2010/11.

 

Самият Христо Стоичков също е бил носител на престижната награда през сезон 1989/90, когато я разделя с Уго Санчез от „Реал” Мадрид с по 38 гола. Другите българи, които са ставали носители на титлата са Петър Жеков през 1968/69 и Георги Славков – 1980/81.