Стопаните им обаче се оплакват, че не ги допускат навсякъде с четириногите си приятели

Кучетата - асистенти, които се грижат за хора с увреждания, да могат да придружават стопаните си навсякъде. Искането стигна и до Комисията за защита от дискриминация.

Лабрадорът Моцарт е куче с мисия. То е специално обучено, за да помага. В този случай човекът с увреждане е 6-годишният Николай. Момченцето е с детска церебрална парализа. Засегнати са всичките му крайници, но благодарение на Моцарт прави и невъзможното.

По темата

„Кучето му е страхотен стимул. За да си изведе кучето на разходка, е способен да извърви страшно много крачки, като иначе няма друг начин, по който да го накараме. Голям стимул му е за всичко -  за говорене, за това да се интегрира и да играе с децата на пясъчника”, разказва майката Николета.

Лабрадорът е асистент на Ники от няколко месеца и родителите му вече забелязват голям напредък.

„Усещам прогрес в детето - емоционално, двигателно”, разказва още майката.

Освен да опровергае лекарите, майката на Ники се надява, че с помощта на  четириногия асистент, хората ще променят и отношението си.

Моцарт и останалите асистенти на четири лапи обаче нямат привилегии като кучетата водачи за слепи.

„Те нямат право никъде да отидат и да влязат със своето куче-асистент, защото няма регламент. Могат да отидат в чужбина - в ЕС могат, там имат права кучетата-асистенти. В България нямат”, обяснява Албена Алексиева, председател на фондация „Очи на четири лапи”.

Затова и от единственото в България училище за обучение на кучета водачи и кучета асистенти настояват за законови промени.

„Да имат същите права на свободен достъп до обществени места и градския транспорт, както са кучетата водачи”, заявява още Албена Алексиева.

Ангажимент поеха от Комисията за защита от дискриминацията. Макар и законово уреден, достъп на кучета-водачи не винаги се осигурява.

Повече гледайте във видеото

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.