Пламна 60-годишна борова гора и доведе до евакуация на хората

Безсънна нощ заради голям пожар в Ямболско. Огънят застраши селата Савино и Златари. Много хора бяха принудени да напуснат домовете си.

ПОЖАР КРАЙ СТАРОСЕЛ: Горят над 100 дка треви и смесена гора

Предполагаемата причина за огненото бедствие е трактор, който се е запалил на полето, докато е разчиствал пасище. Предполага се, че именно той е причината за пожара, тъй като при съприкосновение на металната част на трактора с камъни по земята може да възникне искра. 

Изгоряла е борова гора. Общо хиляди са декарите, засегнати от огнената стихия, борбата, с която продължи и днес през целия ден.

След пожара край Кресна - кой е подпалвачът?

Малко след като пламва в полето заради вятъра огънят се прехвърля в гората до село Савино. За броени секунди пламъците стигат до дворовете на хората.

С намесата на пожарникарите стихията е овладяна буквално секунди преди да обхване къщите и да опожари половината село. А вече повече от денонощие там няма и помен от спокойствие.

Пожарът край село Влахи е овладян (ВИДЕО)

Борбата днес беше вятърът да не пренесе пламъците до съседното село Меден кладенец. Прокопани бяха и просеки с тежка техника от Бургас. Но въпреки всичко през целия ден периодично пушекът плашеше хората на метри от къщите.

Точни данни за опожарената площ все още няма, но със сигурност става въпрос за хиляди декари, сред които гора и лозя. Загинали са и животни. От местната земеделска кооперация са предупредили всички да не работят на полето в жегите, но те не се съобразявали.

Ако вината за причиняването на пожара бъде доказана, земеделецът може да понесе и съдебна отговорност, както и да му бъдат спрени субсидиите.

Работата по овлядяването на огъня и недопускането му в близост до селата ще продължи и през цялата нощ.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.