Отменя се принудителната евакуация

На шестия ден и след драматична нощ с две нови огнища, пожарът в Пиринско е овладян. Евакуацията на село Влахи е отменена. Опасността през нощта е била за другото село Ощава, но огънят е бил ограничен. Каква е ситуацията в момента и къде са насочени усилията на огнеборците?

„Напълно овладян е пожарът край село Влахи. Отменяме принудителната евакуация. Хората вече могат да се върнат по домовете си. Нощта беше тежка, защото възникнаха две много тежки огнища между село Сенокос и Ощава”, заяви шефът на пожарната гл. комисар Николай Николов. 

ШЕСТИ ДЕН: Пожарът край Кресна продължава да гори (ВИДЕО)

Припомняме, че огнената стихия край Кресна продължи шест дни. Стигна се и до евакуиране на жителите на няколко села. Над 500 души са включени в операцията по гасенето на пламъците. 

Евакуираха още едно село заради пожара край Кресна (ВИДЕО+СНИМКИ)

А как пожарникарите ще спасят националния парк „Пирин”?

„На първо място включваме още един хеликоптер на частна фирма, с което летателните машини стават три. Направихме няколко нови просеки по стари горски пътища, с което да се прекъсне разпространението на пожара към националния парк „Пирин”, добави гл. комисар Николай Николов.

Опасност огънят да навлезе в защитени територии вече няма. Надеждите са пожарът да бъде потушен до края на деня с помощта на дъжда, 3 хеликоптера и около 600 души. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.