Пожарът продължава да гори пети ден

Евакуираха село заради пожара над Кресна. На петия ден от пламването му ситуацията отново излезе извън контрол. Властите евакуираха жителите на село Влахи, но огънят не е стигнал до къщите на хората и няма застрашени хора. Евакуирани са 27 души. 

"Полицията създаде органзация без никаква паника", обясни гл. комисар Николай Николов, директор на "Пожарна безопасност и защита на населението". 

Огънят край град Кресна вече гори само на южния фронт. В общината е обявено бедствено положение, а силният вятър усложни обстановката. 

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПОЖАРА В РАЙОНА

На място са стотици пожарникари, военни, горски служители и доброволци. Вътрешният министър Валентин Радев апелира да не се спекулира с размера на щетите, докато не се направи оглед.

"Уважаеми българи, бъдете изключително внмателни. Никаква работа с открит огън. Днес е един изключително опасен ден, цялата територия на страната е оранжево-червена. Не палете огън по никакъв повод", добави гл. комисар Николай Николов.

Шефът на пожарната: Не палете огън на открито по никакъв повод

Най-важното е да се запази животът на хората, заявиха областният управител и директорът на ОДМВР-Благоевград.

"От появилия се силен вятър, огънят се разрасна в посока село Влахи. Това наложи част от екипите да бъдат изтеглени на безопасни места и да се прегрупират, с цел овладяване на пожара и неговото разпространяване към село Влахи. От вчера сме предприели мерки и превантивни действия, ако се наложи евакуация на селото. Направен е списък на жителите на село Влахи, около 19 души, една част от тях са постоянно живущи, други имат там вили и къщи, в които ходят в почивните дни", поясни главен комисар Николай Хаджиев, директор на ОДМВР–Благоевград.

"Предприети са бързи действия след издаването на заповедта хората по списък да бъдат изведени от селото максимално бързо, за да се запази тяхното здраве и живот, което е най-важно – те да не пострадат", обясни главен инспектор Добри Тонков.

ОГЪНЯТ КРАЙ КРЕСНА: Пожарът отново се разгоря (ВИДЕО+СНИМКИ)

От село Влахи бяха евакуирани 27 души. Те са изведени със съдействието на полицейски служители. Продължават гасителните действия на пожарникарите. Силите на екипите са съсредоточени в овладяването на пожара и недопускане на разрастването му към селото.

Второто огнище, което се разпали в района на Кресненското дефиле, почти окончателно е потушено. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си