Окръжната прокуратура в Благоевград започна разследване

Пожарът край Кресна, който предизвика истинска екологична катастрофа, отново се разгоря тази нощ. 

СНИМКИ ОТ ПОЖАРА ВИЖТЕ ТУК

В неделя вечерта огнеборците съобщиха, че пламъците бяха почти загасени, но от любителски кадри, заснети тази нощ, се вижда, че огънят отново се е разгорял. 

В понеделник в потушаването на пламъците се очаква отново да се включат военни хеликоптери. 

"Продължават действията по ограничаването и ликвидирането на пожара, възникнал в района на Стара Кресна, Мечкул и Влахи. През цялата нощ екипите на „Пожарна безопасност и защита на населението”, представители на горските стопанства и булдозери работеха над село Влахи. Пожарът на селото вече е ограничен, няма опасност за населението на село Влахи. Към Мечкул също имаме разрастване на пожара, работи се активно там”, съобщи пред NOVA комисар Тошко Бързилов, началник на отдел „Национален оперативен център“ при ГДПБЗН. 

"В по-голямата си част пожарът е овладян”, категоричен беше комисар Бързилов. „Кресненското дефиле засега е проходимо, няма опасност за затваряне на Е-79 и жп линията”, съобщи още той.  

"Колегите от полицията са във Влахи, наблюдават ситуацията, хората, които живеят там, са предупредени и са готови да се евакуират, ако се наложи. Към момента няма опасност за населените места", съобщи главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". 

"Гората е в състояние, при което най-малката искра е в състояние да предизвика огромен пожар. През нощта ситуацията беше точно такава. Силният вятър доведе до разрастване на едно от вътрешните огнища в периметъра на пожара и доведе до извънредните мерки", съобщи той.

"Усилията са насочени основно към 2 сектора – т.н крив тунел и Скалата, където ще трябва да се направи голяма полоса. Другият сектор е посока Влахи където допълнително включваме булдозера, за да може, с направената вече просека да удържим пожара. До момента  на работа на този пожар са направени 21 км просеки, на практика това са нови горски пътища", каза още той.  "В посока Мечкул, се полагат усилия да бъде спрян пожарът да не премине през билото, за да бъдат спасени местообитанията на лешоядите", уточни той. 

По случая с пожара работи Окръжна прокуратура - Благоевград.

ЕКОКАТАСТРОФА: Милиони ще струва възстановяването на гората в Пирин (ВИДЕО+СНИМКИ)

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.