За пренасянето на органа е използван военнотранспортният самолет „Спартан”

58-годишен мъж в крайна фаза на чернодробно заболяване беше спасен с трансплантация, извършена от специалисти във ВМА.

Интервенцията е продължила 5 часа и е осъществена от екипа на проф. д-р Никола Владов, д.м.н., ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология.

По-рано през деня екип на ВМА бе транспортиран със самолет C-27J „Spartan“ от транспортна авиогрупа Враждебна на Военновъздушните сили до МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" - Велико Търново, където бе извършена експлантацията на органите.

За транпортирането на органа разказва майор Пламен Дочев разказва за това:"Започна още вчерашния ден, тогава знаехме, че има донорска ситуация във Великотърновската болница, но вчера вечерта не успяха да се случат нещата, защото летище Горна Оряховица не работи през нощта”, обясни той и допълни, че това са едни от най-емоционалните и най-тежките задачи работата им, защото „обикновено става въпрос за спасяване на няколко човешки животна обикновено, винаги е свързано с притеснение да не се обърка нещо”.

„Пациентът е в добро състояние”, заяви проф. д-р Никола Владов. И докато военните се подготвят за полета, в друга част на страната лекарите  експлантират черния дроб  на 72-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт. В тежкия личен момент решението взимат най-близките.

 „Почти веднага се върнаха с решението, че частица от техния близък ще остане да живее в някой друг”, обясни д-р Сибила Маринова - МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" АД - Велико Търново.

А ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.

Екипът на ВМА благодари и на колегите си от великотърновската болница за доброто сътрудничество, както и на екипите на Военновъздушните сили за бързата и своевременна реакция във всяка донорска ситуация.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.