Жоро от Остава е сред авторите на някои от най-хубавите песни у нас

Георги Георгиев или Жоро от Остава - основател, вокал, китарист. Ментор на млади музиканти, саунд дизайнер. Едно от големите имена на съвременната музикална сцена и сред авторите на някои от най-хубавите песни през последните десетилетия у нас. Днес, с една нова музикална провокация - „Претенциозен”, която направи заедно с музикантите от „Хомеовокс”.

Той е от онези музиканти, които не обичат компромиса, а и не би му отивал. От онова поколение за сцената, за което словото не е просто рима, нито музика, а само ритъм. От генерацията, която намира точните думите, когато иска да говори и не прави музика за след третата ракия или парчета, които ще бъдат забравени след утрешния вестник.

"Винаги търсим да има провокация, което за мен е предизвикателство. Идвало ми е да се откажа, но не мога да си представя да правя друго", каза Жоро от Остава.

Георги е един от създателите на Остава преди 27 години, но продължава с групата и до днес. Записват нови песни, работят по нов албум и са заедно почти три десетилетия по-късно.

Хомеовоксът е като нов любов, която не измества старата, а само я допълва. "Това, с което е с хомеовокс, ме зарежда, защото мога да си кажа всичко, което ме вълнува", заяви Жоро от Остава.

Новината около тях е е претенциозен и се определя като провокация. "Провокация, че даже е самопровокация", каза той.

Иронична атака срещу фалша, консуматорството и показността. "В стремежа си да изглеждаме перфектни, е страхотно. Има някои неща, които са важни - като се прибереш вкъщи и останеш със себе си, да се почувстваш удовлетворен. Хората се разделят на меркантилни и емоционални", добави Жоро от Остава.

Когато видял крайния продукт на режисьора Васко Витанов, си казал, че това е хубав клип, но за друга песен. После харесал разминаването, а той написал музиката. Текстът "За мъжа на новото време, с потник и ланци, тенис ракета и в каруца" е създаден заедно с Елин Рахнев.

Като ехо от 80-те, "Претенциозен" живее в 2019-та под ръка със своето ретро звучене. Докато готвят два нови албума с Остава и Хомеовокс, Жоро пише музика за театър, работи като саунд дизайнер и е ментор на млади групи.

"Музиката е моят сератоним", признава Георги Георгиев, докато разказва себе си в текст от песен на Остава. "Обикновен ден като мен. Спокойно е като в любовна сцена. Не съм Исус на 33", разказва той.