Данните от проведено разследване са за периода от 1950 г. досега

Разтърсващи разкрития във Франция. Около 216 хиляди деца са станали жертви на сексуално посегателство от страна на духовници от 1950 г. насам. Това е установило разследване на сексуално насилие във Френската католическа църква.

Доклад: Над 350 деца са станали жертва на сексуално насилие от свещеници в Полша

Заключенията са последната част от разкрития, които разтърсиха католическата общност по целия свят. Църквата не само не е предприемала необходимите мерки за предотвратяване на насилието, но и не е съобщавала за установени случаи, посочва Комисията за разследване на казуса.

„Да, тези заключения са земетресение, ураган, цунами. Това трябва да е цунами, защото днес, когато видим числата, това е толкова смазващо, че никой не може да продължи да отрича - както в католическата църква, така и в обществото като цяло”, коментира Оливие Савиняк, една от жертвите на посегателствата.

Осъдиха висш католически свещеник за сексуално насилие

Папа Франциск изрази „голямата си скръб“ за жертвите, заяви говорител на Ватикана. Той каза, че понтификът е научил "с болка" за "ужасяващите" резултати от независимо разследване, което установи, че френското католическо духовенство е извършило сексуално насилие срещу около 216 000 непълнолетни през седемте десетилетия след 1950 г. - и е прикрило това с "воал тишина".

"Мислите му се насочват първо към жертвите, с голяма скръб за раните им и благодарност за смелостта им да говорят", заяви говорителят Матео Бруни в изявление, публикувано на италиански и френски език.

Папата поиска прозрачност и съпричастност с жертвите на злоупотреби от свещеници

"Те също се обръщат към Църквата във Франция, за да може, след като осъзнае тази ужасяваща реалност и да поеме по пътя на изкуплението."

Папата отправи своите молитви за всички последователи на Църквата във Франция, особено за жертвите на насилие, така че Бог да им даде утеха и облекчение и „с правосъдие чудото на изцелението“.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.