За пръв път той беше регистриран във Великобритания през юни

Появи се нов вариант на коронавируса. Мутацията, наричана Делта плюс, е тръгнала от Великобритания и вече се разпространява и в други европейски държави. По-опасен ли е този вариант и какво се знае дотук разказва Deutsche Welle

Обясниха кога ще се въведе локдаун в България

По-опасен ли е от Делта?

Вариантът AY.4.2 на мутацията Делта, известен още под името Делта плюс, за пръв път беше регистриран във Великобритания още през юни тази година. И до днес този мутирал вариант е най-разпространен тъкмо във Великобритания. Според експертния портал CoV-Lineages досега Делта плюс е бил диагностициран у 20 000 души. В момента обаче броят на новите зарази във Великобритания бързо расте - около 40 000 дневно. И изобщо не е ясно колко от новозаразените са инфектирани с Делта плюс. Британските здравни власти смятат, че делът им възлиза на около 6% от всички заразени.

РЕКОРД ОТ НАЧАЛОТО НА ПАНДЕМИЯТА: Близо 6000 нови случая на COVID-19 у нас

Делта плюс вече се разпространява и в други държави. В Дания са регистрирани 230 случая, в Германия - 280, а в редица други европейски държави числата засега са двуцифрени. Извън Европа случаи на зараза с Делта плюс има още в Израел, САЩ, Канада и Япония, но засега числата там са ниски. Възможно е все пак и в тези държави вирусът да се разпространява повече, отколкото показват изследванията.

За новата мутация не е доказано, че е по-опасна от Делта. Но и при нея особено застрашени са по-възрастните хора, при които заболяването протича тежко. Британските здравни служби предупреждават обаче, че вариантът Делта плюс е с около 10% по-заразен от Делта. За сравнение: вариантите Алфа и Делта бяха с цели 60% по-заразни в сравнение с първия коронавирус, който тръгна от Ухан и предизвика пандемия по целия свят.

COVID-19: Увеличават се областите в тъмночервената зона

В Германия специализираният институт „Роберт Кох“ непрекъснато предупреждава, че за сигурна имунна защита срещу Делта мутацията човек трябва да се подложи на пълна ваксинация.

Засега без собствена буква от гръцката азбука

Новият вариант се отличава с две мутации на спайк-протеина, известни като A222V и Y145H. Именно те са „виновни“ за леко повишената заразност на Делта плюс. Но тези мутации на спайк-протеина са известни и от предишни мутации на коронавируса.

Болници са на ръба, преструктурират кардиологии в COVID отделения

На фона на всичко това вариантът Делта плюс засега не предизвиква сериозна загриженост у експертите от Световната здравна организация (СЗО). Затова и AY.4.2 досега не е получил собствена буква от гръцката азбука. Собствено име вариантът би получил едва тогава, когато СЗО го определи като „обект на загриженост“ или „обект на интерес“.

Кога е възможно в България да бъде наложен локдаун - гледайте във видеото горе. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: Deutsche Welle