Интересът към ваксините за възрастни е висок, но не и за децата, сподели лекарят

"COVID зоните бяха недоразумение. Трябваше да има алгоритъм и ние да можем да изписваме лекарства. Искам един ден да се събудя и да няма COVID-19". Това заяви председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов в студиото на "Твоят ден".

Д-р Миндов: Лошият вариант е да се застъпят петата вълна на COVID и грипът

Той подчерта, че има разминавания между антигенните и PCR тестовете. "Докато антигенните тестове засичат симптоматично протичане на вируса, PCR-ите не го хващат и тестът излиза отрицателен", казва лекарят. 

Той няма нито едно запитване за детска ваксина и сподели, че хората дори не говорят за това. "За сметка на това интересът към ваксините за възрастни е двоен, както към първа и втора доза, така и към бустерна. Всяка трета ваксина е поставена в кабинет на общопрактикуващ лекар", разкри медикът. 

Според него изчакването от 6 месеца между втората и третата доза от ваксината поставя хората в риск. "Голяма част от лекарите имат настроение да не ваксинират. Това се получава заради грешна информация. Нямаме разписани ясни правила, затова някои хора не искат да поемат риск и спират да ваксинират", обяснява той.

Според него нещата трябва да се казват ясно и точно. "Задължителна ваксинация не значи принудителна", добави д-р Миндов. 

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.