Извънредно заседание на областния оперативен щаб за борба за COVID-19 в Пловдив

Извънредно заседание на областния оперативен щаб за борба за ковид в Пловдив заради усложняващата се епидемична обстановка. От днес в града се разкриват допълнителни педиатрични легла в COVID отделенията, заради повишения брой заразени деца.

В едно от спешните отделения в града срещаме Мариян Цветков, който идва на преглед след като е усетил задух и температура. Твърди, че се наложило да чака дълго. "Минах през няколко кабинета, беше голяма лудница. Ваксиниран съм с две дози на Пфайзер", обясни той.

COVID-19: Висок остава броят на заразените в интензивни отделения

В болницата, където се намира Мариян, медиците вече усещат натиска на новата вълна - половината легла са заети. Д-р Христо Христов споделя, че болницата се готви за нещо много сериозно с настъпването на Омикрон. "Възрастта на пациентите ни е обикновено над 50 и 60. В интензивния сектор имаме трима души", посочи той. 

В Пловдив вече регистрираха и първи случай на доказан с Омикрон - 35-годишна, ваксинирана с две дози на Пфайзер. "Симптомите й са температура, отпадналост и кашлица. Изолирана е в дома си, няма сериозни оплаквания. Протичането е леко, не е била в чужбина", разкри д-р Сийка Димчева от РЗИ - Пловдив.  

От началото на година в областта са ваксинирани над 16 000 души.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.