По думите му елиминирането на COVID от човешката популация е много малко вероятно

"Рано е да се предвижда кога ще свърши вълната. В някои страни виждаме обратно намаляване. Аспектът е дали заболяването протича по-леко е трудно да се каже. При висок брой случаи имаме по-нисък брой хоспитализации, но данните идват от страни с висока ваксинация. Затова не можем да кажем дали е с по-меко протичане или заради защитата от ваксина". Това заяви за "Твоят ден" д-р Петър Марков, епидемиолог.

По думите му елиминирането на COVID от човешката популация е много малко вероятно. "За изкореняване на един патоген са необходими три условия - траен имунитет на организма срещу него, вирусът да не е много високо заразен и да не се разпространява сред други биологични видове. Нито едно от тях не е изпълнено при коронавируса", обясни той.

Вирусолог: COVID ваксината не защитава срещу грип и обратно

И допълни, че не можем да сложим бариера на разпространението на COVID, а ваксината помага за леко протичане и ограничаване на смъртността. "Дори да елиминираме вируса от хората, той винаги може да се завърне чрез животни. Кучетата и котките са податливи на заразяване, както и маймуните и големите котки от зоопарковете", посочи д-р Марков. Според него главният проблем у нас е неспазването на мерките.

"Препоръчвам по-внимателно пазене от Омикрон, защото твърде малко знаем за него. Нужни са и по-строги мерки, както и да се носят предпазни маски", категоричен е епидемиологът.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.