Лекарят не препоръча приема на лекарства срещу коронавируса

"Омикрон протича по-леко при ваксинирани, преболедували и млади хора", това каза в "Твоят ден" д-р Стоян Монев, лекар в Германия.

Данните в световен мащаб показват, че между 20 и 30% е по-малко хоспитализацията при този вариант на COVID-19. Д-р Монев предупреди, че това важи за ваксинираните.

Той добави, че големият брой заразени обаче компенсира по-лекото протичане на Омикрон. И препоръча да не се пият лекарства и антибиотици, защото те не помагат и дори намалават шанса на пациентите да оцелеят. 

"Ако новите медикаменти, които сега са одобрени в САЩ и Европа, биват приемани в първите пет дни на инфекцията, ще се намали значително хоспитализацията, но толкова бърза реакция почти никога не се случва", заяви още д-р Монев.

Той добави, че пациентите с COVID обикновено влизат в болница на 8-9 ден. В Германия медикаменти като Ремдесивир не се ползват от шест месеца, защото не намаляват смъртността. "Даването им е отчаян опит на медицината да се справи с болестта", смята д-р Монев.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.