Това каза Никола Стоянов в студиото на "Здравей, България"

Въпреки че до декември трудно намирали пари за заплати, от края на февруари изведнъж търсенето на продукцията на ВМЗ-Сопот се повишило драстично и към момента имало поръчки за две години напред. Много от дестинациите били в Централна Европа. Това каза в студиото на „Здравей, България” Никола Стоянов, бивш председател на Съвета на директорите на завода.

Бившите шефове на ВМЗ-Сопот: Украйна се появи като дестинация за износ на оръжия по времето на Нинова

„Скандално е, че г-жа Нинова ни обвинява, че ние сме се опитвали да прокараме сделка за износ на оръжия към Украйна, а ние сме просто производител”, каза Стоянов в коментар на казуса с пренасочването на пратка от Афганистан към Украйна. Това предизвика остър спор между министъра на икономиката в оставка Корнелия Нинова и бившето ръководство на предприятието. 

Международната компания, с която ВМЗ-Сопот има рамков договор, поискала продукцията, предназначена за Афганистан, да не бъде изпращана, а да остане на склад в България. За целта се плащал и наем. След време фирмата решила да пренасочи въпросната пратка с оръжия към Украйна, за което ВМЗ веднага сигнализирало Министерството на икономиката и индустрията, увери Стоянов.

Нинова: Секретарят на Радев уличи него и служебния му кабинет в търговия с оръжие с Украйна

„След 2014 г. е издадена препоръка на Международната организация да не се изнася оръжие за този район, тъй като има напрежение там”, обясни Стоянов, като подчерта, че въпросната препоръка не е изрична забрана.

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.