Вижте какво е да си част от Представителния гвардейски духов оркестър

Военни духови оркестри от цялата страна, както и участници от чужбина, се събраха във Велико Търново за Деня на независимостта. Старопрестолната столица е градът, където за първи път е засвирил военен духов оркестър - при приемането на Търновската конституция през 1879 г. Наследник на този оркестър са музикантите от гвардията. 

114 години независима България!

„На всеки един военен музикант му е нужен по-дълъг процес да се научи да марширува, да музицира правилно и да е в синхрон със своите колеги”, разказва подполковник Ради Радев – главен диригент на Българската армия.

В навечерието на Деня на Независимостта на България в старата столица, вече 15 години се събират най-добрите оркестри, и то не само от България.

„В нашата програма представяме валса „На хубавия син Дунав“ от Йохан Щраус, тъй като нашият гарнизон е позициониран на река Дунав. Разбира се, свирим традиционни фолклорни мотиви от източна и западна Румъния. Поради това с нас има и народни танцьори”, посочва първи лейтенант Йонът-Раул Бадале, диригент на военен оркестър от Румъния.

По традиция и българските, и чуждестранните музиканти откриват фестивала с уважение към страната домакин. Освен да свирят маршове, военните музиканти показват завидни танцувални умения на фона на модерна музика.

„По цял свят това е основното. Освен че изпълняваме нашите задължения и участваме в церемониали – граждански, държавни, военни, ние се забавляваме, танцувайки. Това не е лесно, да знаете”, заяви капитан Цветомир Василев, организатор на фестивала и диригент на Фестивален военен оркестър. И допълни, че изсвирените маршове са специални с това, че са създадени по време на битка.

„Военните оркестри от много време не свират само маршове, а изпълняват съвременна поп и джаз музика. С това сме интересни. Хората ни се радват. Първото разчупване на стереотипа се случи през 1988 г. от Централния духов оркестър”, каза капитан Цветомир Василев, диригент и съорганизатор на Фестивала на военните оркестри.

Според старши лейтенант Петър Славов хватките и движенията с оръжия са уникални, но са плод на усилени тренировки, а курсантският блок е от 25 души, които тренират до 4 пъти дневно.

Фестивалът във Велико Търново е единственият по рода и е чакана награда за всеки един военен музикант. 

ВСИЧКО ЗА ЧЕСТВАНИЯТА В ДЕНЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.