НЗОК няма да има основание да заплаща на аптеките, които продават реимбурсирани медикаменти

Ден преди крайния срок, Здравната каса и Българският фармацевтичен съюз не успяват да се разберат как от 1 април аптеките да отпускат медикаменти, които частично или изцяло се покриват от Касата.

Настоящият договор между НЗОК и Фармацевтичния съюз изтича на 31 март. И все по-възможен изглежда сценарият, при който от събота стотици хиляди пациенти с хронични заболявания или ще останат без лекарства, или ще заплащат за лечението си в пълен размер, което би било непосилно за много от тях.

Ангелов: Разписали сме тристълбов механизъм на финансиране на лечебни заведения

Но как би могъл да се разплете този възел? Утре двете страни в спора сядат на една маса, за да преговарят. От съсловието на фармацевтите предлагат активни преговори да се водят още месец - до края на април, а в тези 30 дни да действат досегашните правила, за да не бъдат ощетени нуждаещите се от лекарства. От Здравната каса обаче смятат, че ще са нужни 2 месеца разговори.

„Без подписване на нов договор или анекс до петък, в събота на 1 април аптеките няма как да отпускат лекарства по Здравна каса и те няма как да бъдат платени от НЗОК. Ние настояваме до 1 май за целия месец април да подпишем един анекс по сега действащия договор, за да не остават хората без лекарства”, заяви Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.