Хората искат спешни мерки и по-сериозни наказания за шофьорите, причинили катастрофи

Мащабен национален протест срещу войната по пътищата. Причината - зачестилите тежки инциденти. България е на второ място в Европа по брой жертви на пътя спрямо населението. Хората искат спешни мерки и по-сериозни наказания за шофьорите, причинили катастрофи.

През изминалата седмица от МВР предложиха ограничение на скоростта в части от големите градове и по-строги санкции за шофиране след употреба на наркотици и алкохол.

Хасково

Протестиращи се събраха на изхода на Хасково към Димитровград. Един от последните инциденти стана именно на пътя за Димитровград. Тогава загина 23-годишният Йордан.

„Ние сме тук като потърпевши. Убиецът на сина ми втори месец се разхожда на свобода. Не са предприети никакви мерки за задържането му”, каза бащата на загиналото момче - Ясен. „Протестът е под надслов „Да спрем войната по пътищата”. Нашият син падна жертва на тази война”, добави той.

Бургас

За 30 минути беше блокирано движението по пътя Бургас-Созопол. Семействата и приятели на загиналите при пътен инцидент в края на февруари 2020 година Тодор Тодоров от село Росен и кметският наместник Ванча Байлова излизат на протест.

Хората са недоволни от бавенето на делата и неефективните присъди. Настояват за промени в Наказателния кодекс и в Закона за движение по пътищата.

„Три години след катастрофата няма справедлив процес, а човекът все още не е в затвора. Издадената му присъда през декември е прекалено малка за нас - ефективно 4 години и 8 месеца. Но ние не сме съгласни”, посочи дъщерята на Байлова.

София

Протест и в столицата. Вълната на масовото недоволство се надигна след трагичния инцидент преди две седмици, при който бяха блъснати и загинаха на място момиче и момче на булевард „Сливница”.

„Нашите основни искания са да спре войната по пътищата и избиването на толкова хора. Жокер на държавата е как да го направи”, каза Димитър Шиков.

„Безнадеждността у хората е придобила такива високи измерения, че това е единственият начин да изразим нашата позиция. Това е плод на бездействието на институциите”, посочи Пламен Манчоров.

Казанлък

Протестиращи затвориха централния булевард в Казанлък. Справедливост  и стоп на войната по пътищата - за това настояваха събралите се на протеста, сред които и майката на 11-годишно момче, което бе убито на пътя от пиян и с положителна проба за наркотици шофьор.

Стара Загора

В Стара Загора също се включиха в националния протест. Там почетоха паметта на Мария, която днес трябваше да навърши 19 години, но загина при зловеща катастрофа.

Организирахме протеста, за да почетем паметта не само на нашето дете, но и на всички деца, които са намерили смъртта си на пътя. За съжаление огромен брой виновни за тези катастрофи, получават условни присъди. Но мечтите, живота и надеждите на семействата са унищожени от тези трагедии”, заяви Антония Караиванова, майка на Мария.

Кубрат

Десетки жители на Кубрат поставиха цветя, свещи и играчки на мястото, където на 19-ти май загина 14-годишно момиче. Пострадаха и други четирима младежи.Жителите на Кубрат поискаха и по-строг контрол за младите водачи.

“Държавата трябва приоритетно да отбележи места, които са рискови. Да сложи камери”, заяви Мариян Петров. 

Повече гледайте във видеата. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.