Те били използвани за донори на яйцеклетки

Българки са били сред експлоатираните жени в гръцкия „Завод за бебета“ на остров Крит. Това стана ясно в неделя. Става дума за незаконни осиновявания, донорство на яйцеклетки и фиктивни ин витро процедури в център за ин витро оплождане на острова. Сред десетките жени, открити в центъра, има и наши сънароднички.

Българки са сред експлоатираните жени в разкрития „завод за раждания“ в Гърция

На 8 август при акция на гръцката полиция беше разбит канал за трафик на бебета. Много от новородените са били предназначени за хомосексуални двойки или двойки, които нямат възможност да осиновят дете по законен ред.

Една от задържаните българки пребивава от 15 години на о. Крит. Според нейните показания това е второто ѝ забременяване като сурогатна майка. В България тя има още 6 деца, които отглежда с парите, които получава.

Експлоатираните са живеели в 14 къщи, охранявани от пазачи. За последните 6 месеца са установени 72 случая на сурогатно майчинство в тази клиника.  Все още няма данни за точния брой на българките.

От данъчната полиция, която разследва от 6 месеца този канал, са установили, че в банковите сметки на членове на организацията се намират 3 милиона евро, има данни и за свързани 5 офшорни компании. 

Репортер: Бойка Атанасова