Това се случва след серия от проблеми с лекарствените регистри

Важна промяна в здравеопазването, но – временна. От 19 декември антибиотиците отново могат да се изписват с хартиена рецепта.  Това се случва след серия от проблеми с лекарствените регистри и със софтуера при лекари и фармацевти.

След два месеца изписване на антибиотици и лекарства за диабет само с електронна рецепта, д-р Михаил Михов прави своята равносметка. „В началото определено не бяхме готови, излизаха нереално количество лекарства, нереално количество таблетки. Малко, по-малко мисля, че го преодоляхме”, обясни д-р Михаил Михов, председател на Столичното сдружение на общопрактикуващите лекари.


Част от проблемите не са решени и до днес. „Остава лекарската номенклатура, която отразява регистрираните лекарства, а не реално наличните и активните. Тоест се изписват лекарства, които не съществуват или отдавна ги няма”, каза Николай Костов, председател на Асоциацията на собственици на аптеки.

Лекарите ще могат да изписват антибиотици с хартиена рецепта от вторник

Промяната довела и до положителни резултати – на светло излизат пациенти, които са се лекували по лична преценка. „При конкретни въпроси –„Вие използвате ли такива медикаменти?” Не сме получавали отговор, че използват тези лекарства. А сега тъй като не могат да се сдобият с тях в аптеката, започнаха да идват”, добави Михов.

България остава на второ място в Европа по употреба на антибиотици. Премахването на хартиените рецепти се оказало стъпка към промяна на тази тенденция. „Около 28% е намаляла употребата на антибиотици за периода от въвеждането на е-рецептата”, посочи проф. Илко Гетов, зам.-министър на здравеопазването.

Но здравните власти направиха крачка назад и върнаха изписването им и на хартия, макар и временно. „Опасявам се, че отново ще се върне старата практика. Опасявам се, че отново ще има бум на употребата на антибиотици. Ще следим употребата само с електронните, защото с хартиените няма как да се следят”, коментира Гетов.

От 1 април изписването им на хартия трябва окончателно да отпадне. Но според лекари и фармацевти трябва да има изключения. „Назначенията от чужбина трябва да важат в България”, категоричен бе Михов.

„Изключения при всички случаи ще има лекари-преподаватели, пенсионери, хора, които не практикуват в лечебно заведение”, уточни Гетов.

Повече гледайте във видеата.