Целта е децата и хората със синдром на Даун да получат доживотен минимум от 50% инвалидност заради генетичната аномалия

Фондация Живот със Синдром на Даун / Life with Down Syndrome е със становище за промяна в Постановление N 152 от 2018 г. за изменение и допълнение на наредбата за медицинска експертиза в раздел XI Генетични аномалии.

Според него след 3-годишна възраст децата с генетични аномалии получават 30% инвалидност при явяване на ТЕЛК комисия. Това автоматично ги ощетява и дискриминира, защото ги лишава от по-нататъшно развитие и им отнема правото на по-качествен живот. 

Фондация „Живот със Синдром на Даун“, познаваща в детайли потребностите и нуждите на децата с най-често срещаната генетична аномалия, настоява децата и хората със синдром на Даун да имат доживотен минимум от 50% инвалидност заради диагнозата, а според различните здравословни състояния процентът да се увеличава. Причината е, че децата със синдром на Даун се нуждаят от допълнителна грижа и подкрепа в развитието си за цял живот.

Призовават се различни институции като Министерство на труда и социалната политика, Министерство на здравеопазването, Омбудсманът на Република България
и Народното събрание на Република България за съдействие и подкрепа за осигуряване на по-добро бъдеще за децата в България.