В Смолянско това все още е сред най-предпочитаните и евтини храни
Наред с гайдата една от емблемите на Родопите си остава и качамакът. Местните са възпели автентичното ястие в много народни песни.Дали се е запазила оригиналната рецепта и как се приготвя качамкът днес.
В Смолянско качамакът все още е сред най-предпочитаните и евтини храни. В търсене на оригиналното ястие стигаме до дома на леля Минка. За да ни разкрие тайните на неделинския качамак, Минка държи екипът ни да участва в приготвянето му и то преоблечени в една от носиите й.
Обяснява, че децата й работели в големите градове. Първото, което искали като се прибирали при нея, бил качамакът. Допълва, че този в ресторантите не бил истински. Жената разкри, че освен равни части пшеничено и царевично брашно, задължително в сместа се слагали и варени картофи.
Подробности и тънкости около приготвянето на традиционното родопско ястие може да откриете във видеото.
Репортер: Анелия Веселинова