Лукойл Академик се изправя срещу руския тим в Еврокъп

Лукойл Академик се готви за втория си мач в турнира "Еврокъп" през този сезон. Българският шампион се изправя срещу руския Химки, а двубоят е в зала „Универсиада", утре от 18:00 . В първата си среща в групата, Лукойл Академик загуби при гостуването на Апоел Мигдал, а настоящият му съперник също започна с поражение, но като домакин от абсолютния дебютант в турнира, Асесофт Плоещ от Румъния. 

От този сезон, начело на Студентите вече е сръбският наставник Оливер Костич, а в почти изцяло обновения състав, личат имената на двама американци, двама хървати, един шотландец и един грък. Част от тима е и бившият капитан на националния отбор на България, Филип Виденов, който дълго време се готвеше с испанския Лаборал Куча, но в крайна сметка не подписа договор с участника в Евролигата. 

"Ще бъде доста труден мач, понеже те знаят, че направиха грешка. Трябва да ги спрем, да играем по-отборна защита, а не както в Йерусалим и мисля, че имаме реален шанс. Трябва да вземем борбата и да вкараме повече от тях. Ако играем като отбор, мисля че ще успеем", сподели Виденов.

В тима на шампионите вече е и друг български национал, Александър Янев, а въпреки многото нови имена, Oливер Kостич заяви, че очаква силно представяне от неговите баскетболисти: 

"Химки остава основен фаворит в нашата група, за да продължи напред. В последно време обаче в отбора определено има проблеми, а това се видя и в първия им мач в турнира. Започнахме да тренираме късно в пълен състав, затова никой все още не е в най-добрата си форма. Но пък с всеки мач ставаме по-добри. Рецептата за победа е да имаме добър баланс между защита и нападение през всичките 40 минути от мача. Ще се опитваме да играем възможно най-добре във всеки мач и да побеждаваме", заяви Костич. 

Трудното начало на сезона за Химки се допълва от изненадваща загуба от Остенде в квалификациите в Евролигата, като така отборът не успя за втора поредна година да участва в най-силния европейски клубен турнир. През миналата, Химки достигна до втората фаза и бе на крачка от класиране в елиминациите. 

Начело на тима продължава да бъде литовецът Римас Куртинайтис. Бившият играч на ЦСКА Москва и Реал Мадрид е най-добрият треньор в 11-годишната история на Еврокъп и единственият, който печели надпреварата два пъти с различни отбори – първо с Лиетувос Ритас през 2009-а година, а след това и с настощия си тим Химки преди два сезона. 

На линия за руснаците ще бъде една от звездите на тима Микаел Желабал. 30-годишният бивш играч на Реал Мадрид и Сиатъл Суперсоникс, е част от тима на Франция, който тази година за първи път в историята си спечели златни медали от европейско първенство след успех на финала срещу Литва.