В съда днес се четат свидетелските показания по делото

3-годишна условна присъда поиска Софийската градска прокуратура за Филип Златанов по делото за тефтерчето с поръчки. Бившият шеф на Комисията за конфликт на интереси е обвинен за престъпление по служба, извършено в периода декември 2012 г. - юли 2013 г.

 

Според държавното обвинение в прословутия си тефтер Златанов е записвал както инициали, така и инструкции кои лица подлежат на преследване и кои трябва да бъдат протектирани. Сред инициалите в бележника са откроени такива, които съответстват както на имената на политици от ГЕРБ - И.Ф., Б.Б, Ц.Ц., така и на името на президента - Р.П.

 

Делото, което започна вчера, се гледа по съкратената процедура, тъй като подсъдимият се отказа от разпити на свидетели и експерти.

 

В пледоария си днес адвокатът на Златанов - Антон Терзийски заяви, че прокуратурата не разполага с достатъчно доказателства, че подзащитният му е оказвал натиск и е изпълнявал спуснати директиви.

 

Пред съда самият Златанов заяви, че не е извършил престъплението, за което е обвинен. Съдът ще се произнесе с присъда на 3 април.

 
Според обвинението бившият шеф на Комисията за конфликт на интереси е прикрил водена проверка срещу Росен Плевнелиев, от което президентът е бил облагодетелстван, но без да разбере. Въпреки това Плевнелиев не е разпитан като свидетел по делото.