Дори да не пушим, цигареният дим наоколо уврежда сериозно целия ни организъм

Последни изследвания на български специалисти доказват, че дори да не пушим, цигареният дим наоколо уврежда сериозно целия ни организъм. Лекарите наблюдават представителни извадки от близо 1000 пациенти в продължение на повече от 10 години. 

Още по темата

 

Част от изследванията на вредата от пасивното пушене са направени в Белодробната болница. Оказва се, че при заболявания на белия дроб състоянието на пасивните пушачи е значително по-тежко от това на непушачите

 

Хората, които са били изложени на тютюнев дим, без да пушат повече от пет години, също живеят с много по-малко кислород в дробовете си, отколкото е здравословно. Най-новите изследвания на българските специалисти доказват, че когато пасивен пушач се разболее, то белите му дробове реагират също като тези на пушачите.

 

Понякога дори кратък престой в задимено помещение може да ни навреди. Според научен тест, ако в затворен гараж работи автомобил, а в друг се пуши, то при гаража с цигарения дим концентрацията на твърдите частици е 10 пъти по-висока, отколкото при този с автомобилните газове. В малки затворени пространства, като например автомобилите, концентрацията на вредни вещества и за активните, и за пасивните пушачи скача стотици пъти. 

 

Специалистите правят и икономически анализ колко струват на здравната ни система хората, които не пушат активно, но живеят сред цигарен дим. Сметките показват, че при белодробно заболяване лечението на пасивните пушачи е значително по-скъпо, отколкото на непушачите.

 

Без цигарен дим количеството на кислород в организма се увеличава само за часове, а в рамките на няколко дни дори и заклетите пушачи започват да дишат по-лесно, уверяват специалистите. Лекарите напомнят, че за активните пушачи вредата остава най-голяма – над две трети от тях развиват сериозни сърдечно-съдови заболявания, а четирима от петима – сериозни проблеми с дишането.