Подготовката на едно куче струва 15 000 лева

Най-добрият приятел на човека се превръща в спасител и водач. Днес представиха новата смяна от 11 кучета, които ще дадат нова надежда на 11 незрящи стопани. Обучението им трае една година.

 

Можете ли да си представите какво е животът ви да минава в тъмнина. Сигурно отговорът е "не". За да стане "да", ще ни помогнат Жан и Панчо. Но първо нека послушаме.

 

Панчо не вижда от 10-годишен. Тогава и решава, че иска да бъде диджей. И ако музиката постепенно разкрива тайните си, друго нещо още ги пази.  

 

„Ако някой, някой ден се докаже напълно квантовата физика, тогава хората ще разберат какво е да имаш интервенция в този свят без да виждаш”, казва Панчо Карамански, диджей и собственик на куче-водач.

 

Така вече пет години Жан помага на Панчо да решават задачи по квантова физика от ежедневието. Една от най-трудните е справянето с градската джунгла.

 

 

Кучетата-водачи се обучават една година в приемно семейство и една в специално училище.


„Идеята на кучето-водач е точно да бъде единствен и постоянен партньор на своя сляп човек”, казва Албена Алексиева, председател на Фондация „Очи на четири лапи”.

 

Желаещите обаче са повече от възможностите за обучаване на кучета-водачи.

 

„Една голяма част от хората влизат в листа на чакащите и ги прехвърляме за следващата година, но до момента няма някой, който е одобрен и да не е получил”, казва Албена Алексиева.

 

Подготовката на едно куче за куче-водач струва 15 000 лева. Затова очите на „Четири лапи” винаги се радват на помощ. За да могат и те да помагат.

 

Повече по темата гледайте във видеото.