Съветите на проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика
Грипната епидемия вече настъпи. Можем ли да се предпазим или поне да прекараме по-леко грипа?
„Добре е да подготвим организма с една по-добра имунна защита. Простудният фактор е само фон, на който вирусите по-лесно атакуват тялото на човека”, коментира в "Здравей, България" проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика.
Тя съветва да не спазваме диети в момента, а да консумираме леки, но пълноценни храни.
„Мляко и млечни храни с ниска масленост. Кисело мляко, извара, сирена. На второ място задължително е рибата. На трето място е червеното месо, но в ограничени количества, например три порции седмично”, обясни проф. Байкова.
Тя съветва също да се храним с много зеленчуци и плодове.
Най-висока заболеваемост има в Перник, Монтана, Враца, Габрово, Пазарджик и Хасково. Пред грипна епидемия са Пловдив, Стара Загора и Добрич.
Дори в места като Благоевград, където няма грипна епидемия, има много хора на опашка пред кабинетите на личните лекари.
Повече гледайте във видеата!
Редактор: Ина Григорова