Съветите на проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика

Грипната епидемия вече настъпи. Можем ли да се предпазим или поне да прекараме по-леко грипа? 

По темата

„Добре е да подготвим организма с една по-добра имунна защита. Простудният фактор е само фон, на който вирусите по-лесно атакуват тялото на човека”, коментира в "Здравей, България" проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика.

Тя съветва да не спазваме диети в момента, а да консумираме леки, но пълноценни храни.

„Мляко и млечни храни с ниска масленост. Кисело мляко, извара, сирена. На второ място задължително е рибата. На трето място е червеното месо, но в ограничени количества, например три порции седмично”, обясни проф. Байкова.

Тя съветва също да се храним с много зеленчуци и плодове.

Най-висока заболеваемост има в Перник, Монтана, Враца, Габрово, Пазарджик и Хасково. Пред грипна епидемия са Пловдив, Стара Загора и Добрич.

Дори в места като Благоевград, където няма грипна епидемия, има много хора на опашка пред кабинетите на личните лекари. 

Повече гледайте във видеата!