Данните на СЗО показват, че все по-малко новородени у нас се хранят само с майчино мляко

Намалява броят на кърмещите жени в България. Данните показват, че все по-малко новородени у нас се хранят само с майчино мляко, каквато е препоръката на Световната здравна организация.

Преди година и 5 месеца Ирина става майка за трети път. Оттогава досега не е спирала да кърми сина си Калоян.

Папата разреши на жените да кърмят в църквата

„Кърменето е единственото нещо, което утолява жаждата, глада, носи им сигурност, обич и утеха”, на мнение е Ирина.

Ирина е сред малкото българки, които се стремят да спазват препоръката кърменето да продължи поне до втората годинка на детето. Хранила е Калоян само с майчино мляко през първите шест месеца, което също е рядко срещано. 

ДРУГА ГЛЕДНА ТОЧКА: Бибероните и алергените – полезни за новородените

„В световен мащаб едва 40% от новородените бебета  се хранят само с майчино мляко. Статистиката показва, че в България този процент е изключително нисък - той е под 5%”, обяснява д-р Скендер Сила, представител на Световната здравна организация за България.

Кампания: Млади майки кърмят бебетата си в центъра на Бургас

Специалистите са категорични, че кърмата дава най-добрия старт в живота на най-малките. Затова и през следващите 7 дни много държави ще участват в инициативата "Световна седмица на кърменето".

Проф. Щерев: Оптимална възраст за раждане на първо дете е между 18 и 24 г.

„Искаме да промотираме това майките да кърмят децата си. Искаме майките да се чувстват спокойни да кърмят децата си там, където имат нужда”, обяснява Жаклин Цочева от УНИЦЕФ България.

Майка обясни на детето си какво е кърмене (ВИДЕО)

За това призова и най-малка дъщеря на президента на Киргизстан - Алия Шагиева. Тя публикува своя снимка, направена докато кърми бебето си и написа: "Ще кърмя детето си когато и където то има нужда да бъде кърмено". Впоследствие тя свали снимката заради обвинения в неморално поведение.

Дъщерята на президента на Киргизстан възмути мрежата със снимка, на която кърми

Негативни коментари е чувала и Ирина, която никога не лишава сина си от храна, независимо къде се намира.

Дългосрочната цел на държавни инстутиции и неправителствени организации е да се насърчи кърменето на обществени места. Сред тях са библиотеки, галерии, ресторанти и търговски обекти.

Насърчават кърменето на бебетата на обществени места

В детски музей например има специални стикери върху пода с надпис "Отивам да кърмя". Те водят към стаята за повиване, където майките на спокойствие могат да се погрижат за своите бебета. Могат обаче и да не се възползват от тази екстра и да нахранят бебето си в друго кътче на музея, където биха се чувствали комфортно. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.