У нас недостигът на медицински сестри все повече се задълбочава

От бюджета за здравеопазване ще зависи дали ще се стигне до национална стачка. Медицински сестри, акушерки и фелдшери заплашват, че ако не получат повече пари догодина, протестите им ще парализират системата.

От 25 години Нина Ганчева е напълно отдадена на грижите за болните. Казва, че работата като медицинска сестра  дава много, но и взима.

Здравният министър: Има болници, застрашени от фалит

У нас недостигът на медицински сестри все повече се задълбочава. А колкото по-малко стават, толкова по-пренебрегнати се чувстват. 

Не стига не само уважението, но и заплатата в края на месеца, признава старшата сестра.

Създават фонд, който ще спасява болниците пред фалит

От 10 години Асоциацията на професионалистите по здравни грижи се бори за достойни възнаграждения на медицински сестри, акушерки, фелдшери и рехабилитатори. Търпението им обаче вече се е изчерпало и са готови на национална стачка.

Медици от Пловдив на протест заради закриване на болница

Целта не била пациентите да останат без медицинска грижа, а властимащите най-накрая да обърнат внимание на съсловието. Затова и изпращат писмо до тях, в което поставят исканията си.

Исканията на лекарите пък са да има повече пари за първична и специализирана извънболнична помощ.

А според изчисленията на Лекарския съюз и общопрактикуващите лекари са нужни около 25 милиона повече, а не 200 000, каквито са намеренията.

Цветеслава Гълъбова: До 5 години няма да има кой да ви лекува

Ако Надзорният съвет на Здравната каса не преразгледа парите за извънболнична помощ, Лекарския съюз вероятно няма да подпише рамковия договор за догодина.

Целия репортаж гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.