Опонентите на Петър Паунов твърдят още, че е давал обществени поръчки на сина си

Отново политически скандал след обвинения в шуробаджанащина. Кметът на Батак отива на съд. Петър Паунов ще носи отговорност за продажбата на апетитен имот на безценица.

В същото време политическите му опоненти твърдят, че синът му е печелил обществени поръчки в града за сериозни суми.

Прокуратурата му повдигна 2 обвинения – за продажба на държавна земя и за превишаване на правомощията си. Главният прокурор разпореди и проверка на сигнала, че кметът е възлагал обществени поръчки на сина си.

ПЪРВА ОСТАВКА В КАБИНЕТА „БОРИСОВ 3”: Тръгва си здравният министър

Петър Паунов е кмет на Батак от 12 години. И допреди 3 дни никой не е споменавал за нарушения в общината. Сега всички говорят.

Първо прокуратурата, като го обвини в длъжностно престъпление - променил собствеността на имот край язовир Батак от държавен в общински и го продал.

„Имотът е бил продаден и по този начин е била нанесена щета на Министерството на земеделието, горите и храните. Сумата, за която е продаден имотът, е 2400 лева”, обясни Пламен Пантов, прокурор в Районна прокуратура – Пазарджик. 

Кметът на Хасково: Не знаех кой на кого е кум и сват в общината (ВИДЕО)

За много повече от 2 400 лева обаче го обвиняват някои общински съветници. Според тях от дълги години синът на кмета печели много от обществените поръчки в града.

„Обществени поръчки, които не са били по закона, така както трябва да бъдат”, обясни Атанас Коларов, общински съветник от ГЕРБ-Батак.

„Синът му, неговата фирма извършват чистотата, сметоизвозването. Това не е ли конфликт на интереси? Строителство, абсолютно всичко друго, което се върши в града тук, това е само негова фирма. Тук става въпрос за много хиляди левове, някъде за около половин милион лева”, заяви Иван Хрисин, бивш директор на Дирекция „Стопанска дейност” в община Батак. 

Бойчев: БСП получава десетки сигнали за роднински назначения в цялата страна

Справка във фирмения регистър показва, че през 2003 година Петър Паунов прехвърля фирмата си „Престиж” на съпругата и сина си  – Крум. Оттогава те ръководят фирма „Престиж Паунов”. Фирма, която печели поръчката за зимното почистване на града през 2007 г. Години по-късно пък фирмата на кметския син се оказва подизпълнител на друга фирма. Тази, която печели всички обществени поръчки за снегопочистването досега.

„И такива нарушения, които са допуснати, финансови нарушения и то голяма част от тях са доказани. Не може да продължава така. Затова утре внасяме искане за оставката на кмета”, заяви Атанас Коларов.

Освен снегопочистването, от ГЕРБ в града твърдят, че кметският син ремонтирал козирката на кметството, изграждал подпорни стени, ремонтирал пътища.

Екип на NOVA се опита да се свърже с Петър Паунов, за да коментира обвиненията, но мобилният му телефон беше изключен, а той излезе в болнични. .

Офисът на фирмата на сина му е точно зад сградата на кметството, но и там не открихме никого. 

Обвиненията към кмета на Батак стигнаха и до парламентарните кулоари.

„Доколкото си спомням кметът на Батак от 4-5 години не е член на БСП”, заяви Драгомир Стойнев.  

„Колкото и пъти да сме участвали в избори, не сме успявали да спечелим в община Батак”, заяви Цветан Цветанов.

Какво се полага на кмета Петър Паунов ще каже прокуратурата, където вече е внесен сигнал за обществените поръчки в община Батак.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.