Премиерът я е приел

Първа оставка в кабинета „Борисов 3”! Здравният министър професор Николай Петров се оттегля от поста си.

Поводът - журналистическо разследване за обществени поръчки, докато е бил шеф на ВМА, от които се е възползвал мъжът, с когото дъщеря му живее на семейни начала. Става въпрос за поръчки за 1,6 млн. лева. Професорът твърди, че законът при провеждането им е спазен.

Разкритията тръгват от одитен доклад на Министерството на отбраната, под чиято шапка е ВМА. Докладът е изготвен по времето на служебния кабинет на Огнян Герджиков, когато военен министър е Стефан Янев. Документът е бил предаден на Военната прокуратура, която през юни отказва да образува досъдебно производство, тъй като деянията не представлявали престъпление от общ характер. За одита не е сезирана Държавната финансова инспекция.

РОКАДИТЕ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО: 12 министри за 12 години

В цитираните обществени поръчки става дума за доставка на медицински изделия. Именно регулацията на пазара на медицински изделия беше сред приоритетите на Петров като министър.

Оказва се, че Петров възлагал обществени поръчки на  „Ортопедие-Инвекс”. То е учредено от фирмите „Ортопедие БГ” и „Инвекс Трейдинг”. Като представител на дружеството е записан Явор Цонев – мъжът, с когото дъщерята на Николай Петров живее на семейни начала и от когото има дете.

Екип на NOVA отиде на адреса, на който са регистрирани „Ортопедие-Инвекс” и „Ортопедие БГ”, но не откри никого за коментар. На същото място се помещава и трета фирма – „РП ПР Консултинг”. До 2014 г. неин собственик е дъщерята на Петров – Руслана. Тя прехвърля собствеността преди да стане шеф на кабинета на министър Петър Москов.

Отново по одита на ВМА: според проверяващите в договорите няма данни, че дружеството „Ортопедие Инвекс” е регистрирано по закон. И още – заради наложен запор на една от фирмите, които го учредяват, одиторите откриват риск за възложителя.

Междувременно проверяващите във ВМА откриват и други пробойни. Например – за поддръжка на сграден фонд в Банкя болницата е платила на фирма двойно повече пари, отколкото би струвало да го направи със собствени средства.

Здравният министър: За да бъдеш ефективен, трябва да спазваш протокола

Друг пропуск е, че лечебното заведение няма нито договори, нито регистрация за изпълнение на извънболнична медицинска помощ.

Очаква се и Сметната палата да излезе с позиция по казуса.

Генерал-майор член-кор. проф. Николай Петров е специалист по анестезиология. Политическата му кариера започва като служебен министър на здравеопазването в правителството на Марин Райков през пролетта на 2013 г.. След това е назначен за директор на ВМА-София. От 4 май 2017 г. проф. Петров отново е министър на здравеопазването в правителството на ГЕРБ и Обединените патриоти.

Той е автор на четири и съавтор на 10 книги и 170 публикации в сферата на научната и медицинска литература. Проф. Петров е главен редактор на списание „Анестезиология и интензивно лечение“ и от 2004 г. е републикански консултант по анестезиология, реанимация и интензивно лечение. 

Още по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.