Стотици българчета са лишени от образование, защото са в болница

Стотици българчета - лишени от образование, защото са в болница. Доскоро за уроците на малките пациенти се грижеха мобилни учителски екипи, но държавата сложи край на тази практика. 

В детската клиника на университетската болница "Св. Георги" в Пловдив вече няколко месеца няколко педагози обучават малките пациенти от лечебното заведение напълно безвъзмездно. Правят го на доброволни начала, защото в началото на годината държавата закри т.нар. "болнични училища".

Заради автоимунно заболяване учебната година за третокласника Теодор започва в детската клиника. Той е един от пациентите,които имат рядката възможност да учат, докато се лекуват.

А заслугата за това е на преподавателките Радослава и Златина. Години наред и двете работят в т.нар. "болнично училище" в Пловдив. Държавата обаче закрива него и останалите три в България. Така учителките решават да продължат да помагат на болните деца, и то без да получават и лев за това. 

Обученията са както групови, така и индивидуални. Освен да образоват малките пациенти, педагозите правят и всичко възможно да ги разсеят от мисълта за болестта. Промяната усещат и родителите. 

Тази година каузата на Радослава и Златина е претендент в социалната кампания на NOVA "ПРОМЯНАТА"

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.