Запознайте се с Росен Ненчев

Рубриката „Истории на успеха” на Деси Банова тази седмица е посветена на една голяма любов - любов от пръв поглед, любов от ранна детска възраст, любов към класическата музика…

Едва ли, когато пеейки в крехка детска възраст в предаването „Като лъвовете”, тенорът Росен Ненчев е очаквал, че голямата му любов ще му донесе световна слава. И едва ли е подозирал, че ще пее на голяма сцена с идола си Хосе Карерас.

ИСТОРИИ НА УСПЕХА: Какво е общото между кокичето и киселото мляко?

Росен завършва математическа гимназия, а след това Финанси и финансов мениджмънт, но музиката остава в сърцето и душата му.

От малък се занимавам с музика. Бил съм солист в хор „Бодра смяна”. Израснал съм със записите на Тримата тенори и някак съвсем естествено дойде да се занимавам с класическо пеене. Излезе, че имам и талант за това нещо и така взех да го развивам. Музиката ми дава живот. За мен музиката е хоби”, споделя тенорът.

Затова и съвсем естествено той завършва и Музикалната академия в София, а след това – и „Марчиали" в Милано. С респект и огромна благодарност си спомня за своя ментор - баса Франко Федеричи, който участва в  операта „Травиата”, само за да бъде до Росен на неговия дебют в Бергамо, водейки го за ръка до сцената.

ИСТОРИИ НА УСПЕХА: Кой иска да превърне България в Силициевата долина на Европа?

След смъртта на преподавателя, младият тенор временно се оттегля от оперната сцена, за да се върне отново преди две години с впечатляващо изпълнение на Ленски в премиерата на софийската опера „Евгений Онегин", а след това и в ролята на Измаел в „Набуко" в летния фестивал „Опера на площада”. А пък този февруари имаше голям успех в ролята на Алфред - този път на сцената на националната ни опера.

В началото на миналата година тенорът е одобрен и се включва във втория майсторски клас на големия Хосе Карерас в Пезаро. Там е и сред избраните от маестрото 10 от общо 22-ма ученици, които участват в галаконцерта. Изпълнението му е непосредствено преди това на Карерас. А тази година през октомври му предстои да излезе с идола си на сцената на „Арена Армеец”.

Маестрото прегърна идеята за такъв концерт и ми подава ръка, въпреки че не пее с тенори. Това за мен е нещо изключително! Абсолютно невероятно!”, не крие вълнението си Росен Ненчев.

Паралелно с музиката, той е отдаден на спорта и по-конкретно - на плажния тенис. Играе професионално, бил е дори на Световното първенство в Москва.

Цялото интервю с тенора гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.