Това сочат събраните до момента доказателства за тежкото престъпление

21-годишният Северин Красимиров има криминална регистрация от 2007 г. за кражба на цветни метали. Други данни за извършено от него престъпление няма. В хода на работата са иззети достатъчно веществени доказателства, които свързват лицето с жертвата. Това каза на извънреден брифинг вътрешният министър Младен Маринов.

Кой е задържаният за убийството на Виктория Маринова?

„Късно снощи беше задържано лицето Северин Надеждов Красимиров, роден през 1997 г. в Русе, във връзка с убийството на журналистката Виктория Маринова. Адресът, който е обитавал, е в близост до мястото на престъплението”, каза Маринов.

НЕГОВИ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Част от ДНК експертизите са готови и дават информация за наличие на негов ДНК материал върху тялото на жертвата. Институтът по криминалистика работи и се очакват още доказателства.

Установените до момента доказателства сочат за спонтанно нападение на жертвата с цел сексуално посегателство. Телесните увреждания, които впоследствие са станали причина за смъртта на Виктория Маринова, са изключително брутални и тежки по своя характер. Лицето е тренирало бокс. Има и данни, че в предходните часове той е употребил голямо количество алкохол”, поясни още Сотир Цацаров.

ООН осъди убийството на журналистката Виктория Маринова

На този етап няма свидетелски показания, които да са от преки очевидци. Иззети са още веществени доказателства, които се изследват. Младен Маринов също потвърди, че на този етап не може да се говори за предварително планиране на убийството.

„До момента всичко говори за спонтанно деяние. Имаме информация, че цяла нощ е употребявал алкохол", поясни той.

Задочно са повдигнати две обвинения на Северин Красимиров. Първото е за изнасилване, за което предвиденото наказание е 10 до 20 г. затвор. Второто е за убийство, извършено по особено жесток начин, което се наказва с 15 до 20 г. или доживотен затвор.

Бившият мъж на Виктория: Мисля, че в един момент бях заподозрян (ВИДЕО)

„На този етап не можем да твърдим, че убийството на Виктория Маринова е извършено заради професионалната й дейност, всички версии се проверяват. Издадена е европейска заповед за задържане и европейска заповед за разследване", каза Цацаров.

В рамките на три дни прочетох чудовищни неща за България и нито едно от тях не е вярно. Разни сини и червени политици се скъсаха да пращат имейли и да обясняват в Брюксел и САЩ какво се случва у нас. Сякаш това не се случва и в други държави или е някакъв изолиран случай”, коментира премиерът Бойко Борисов. Той призова да не се отправят обвинения, докато не се появи категорично доказателство, че това е виновникът.

"Българи направиха така, че за България да се говори като за Малта или като за Словакия. Да си очернят държавата по най-брутален начин. Да се радват, ако България бъде в световните новини с негативна информация и то за най-тежко престъпление", заяви премиерът. 

Психиатър: Убийството на журналистката е извършено в психопатски стил

„Потвърждавам обещаните си и заделени средства за Института по криминалистика, така че да го осъвременим с най-добрата техника, защото ни бяха необходими повече от 24 часа, за да извадим ДНК профилите при сегашната методология. Задържаният ще бъде разпитан от германски съд, за да бъде екстрадиран и ние ще представим цялата ДНК информация, с която разполагаме”, каза още Борисов.

ВСИЧКО ЗА БРУТАЛНОТО УБИЙСТВО И РАЗСЛЕДВАНЕТО МУ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.