Те са оборудвани със съвременна апартура

Първите две от общо 280-те нови линейки за Спешна помощ вече са у нас. Обновяването на автопарка е част от големия проект за модернизация на Спешната помощ. За нея са отпуснати близо 164 милиона лева, с които ще бъдат обновени и спешните центрове и филиали у нас.

БЕЗ ЗАБЕЛЕЖКИ: ЕК одобри проекта за модернизация на спешната медицинска помощ

Дефицитът на кадри далеч не е единственият проблем в Спешната помощ. Почти всекидневно неприятности създават и линейките.

„Последният случай с линейката, с която работя  - блокира ключът на запалването и останахме пред адреса”, обяснява  д-р Емилия Топчийска, лекар в Спешна помощ – София.

А блокирането на екип означава мобилизацията на още един за същия адрес.

„Изпитваме огромни трудности за обезпечаване на екипите заради амортизацията на автомобилите”, обясни Радослав Георгиев, директор на автопарка на Спешна помощ – София.

А те са непрекъснато в движение - 365 дни в годината. Автопаркът на софийската спешна помощ е най-големият в страната. Той разполага с 80 линейки, които годишно изминават около 3 милиона километра.

Средната възраст на санитарните автомобили е в София- област е 10 години, а над 60% от тях имат нужда от подмяна.

„Един автомобил специално за столичната спешна помощ е хубаво да бъде подменян с нов след 5-та или 6-тата година.  Последните автомобили, които сме получили, са от 2009 година”, обясни Георгиев.

Затова и първите две нови линейки по проекта за модернизация на Спешната помощ ще отидат в София. Те са оборудвани с последно поколение медицинска апаратура, а поетапно с нови санитарни автомобили ще се сдобият и останалите градове в страната.

„Във всички 237 пункта, където са центровете и филиалите за спешна медицинска помощ, ще има нови линейки”, обеща здравният министър Кирил Ананиев.

Плановете са за общо 400 нови линейки, като те трябва да са у нас до края на 2021. Здравният министър обеща и увеличение на заплатите с 10% на работещите в спешна помощ.

В следващите три години се предвижда  и обновяване на центровете и филиалите в страната, както и строителството на нови.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.