В 4-ия том от поредицата на нашата страна е отредено специално място

20 години след излизането на първата книга от поредицата за Хари Потър и 20 години след публикуването на 4-ия том от поредицата, в който на нашата страна е отредено специално място - Лилия Мустакова и операторът Мартин Младенов тръгнаха по пътя на българската следа в света на магията.

Историята на Хари Потър започва при пътуване във влака на самотната майка Джоан Роулинг, която се издържа от социални помощи. Следват много откази от издатели докато през лятото на 1997 г. романът за приключенията на младия магьосник е издадена и променя света на литературата. Само три години по-късно феновете тръпнат в очакване на четвъртата книга – „Хари Потър и Огненият бокал“, където се появява българската следа с националния отбор по куидич и търсача Виктор Крум, която ще остане завинаги в историята на бестселъра.

Какво вдъхновява Джоан Роулинг да включи България в своята книга и на какво се дължи успехът на литературния феномен сред малките и порасналите деца вече над 20 години? Защото, както самата Джоан Роулинг припомня – независимо дали ще се обърнете към страниците или към екрана, училището за магия и вълшебство Хогуортс винаги ще бъде там, за да ви посрещне у дома.

Целия материал гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.