Коментар на д-р Станимир Хасърджиев и д-р Недялко Калъчев

Абсолютно възможно е постигането на здравеопазване без доплащане и у нас, каквито са идеите на новата власт. Това каза в ефира на „Твоят ден” председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. По думите му достъпното здравеопазване у нас илиза прекалено скъпо.

„50%  от лечението пациентът трябва да заплати сам. Ако здравеопазването е прекалено скъпо, то тогава не можем да твърдим, че е достъпно. Последиците от прекалено скъпото здравеопазване го виждаме по време на COVID кризата”, обясни той.

Д-р Хасърджиев: Ще се справим с пандемията, само ако предпазим най-уязвимите

Управителя на една от големите вериги лаборатории у нас д-р Недялко Калъчев коментира от своя страна, че последната година и половина се е оказала изключително тежка и за лабораториите.

„Още миналата година направихме диагностични пакети, които взаимствахме от САЩ. Трябваше да убеждаваме обаче мениджърите на болниците, че те са им необходими. Срещнахме частична подкрепа, но е трудно, защото пакетите са скъпи. Един такъв, проследяващ склонността към съсирване на кръвта, струва между 15 и 20 лв. Изследванията след прекаран COVID не се покриват от НЗОК”, допълни той.

Дълги опашки се извиха пред лабораториите за изследвания за антитела

Д-р Калъчев каза още, че има проект за промяна в наредбата, касаеща плащанията от НЗОК.

„Надявам се тя да бъде реалност и да се стигне до нормативна промяна”, обясни той.

Социалните мрежи обаче се превърнаха в основен източник на информация за пациентите по време на пандемията.

„У нас нямаме ръководство за лечение на  COVID, каквото беше издадено по целия свят. Дори да има протоколи за действие, те нямат задължителен характер и не винаги се спазват. Това е причината, когато хора смятат, че има нарушение в пациентските им права, това да се доказва трудно. Хората търсеха информация основно в социалните мрежи, тъй като не можеха да я придобият по друг начин”, коментира д-р Хасърджиев.

Той беше категоричен, че има нужда от коренна промяна в здравната система, чийто разпад започна по време на COVID кризата.

Целия разговор вижте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.