На датата на първата прожекция на „Българан е галант”, българската филмова общност чества своя празник

В Деня на българското кино от националния филмов център провеждат инициативата „13 филма за 13 януари“.  От 2005 година на 13 януари - датата на първата публична прожекция на филма на Васил Гендов „Българан е галант”, българската филмова общност чества своя професионален празник.

По този повод от Националния филмов център предлагат 13 филма, които можете да гледате днес в Дома на киното.

Първият е лентата "Страх" на Ивайло Христов, който беше българската номинация за "Оскар" в категорията чуждестранен филм. Историята разказва за Светла, вдовица, която наскоро е загубила работата си като учителка. Селото, в което тя живее, е в близост до границата на България с Турция и край него често се появяват бежанци. Един ден и тя среща в гората мигрант от Африка. Това променя живота ѝ. Тя е принудена да се опълчи срещу цялото село, което се опитва да прогони чернокожия бежанец.

"Страх" е с 4 награди от фестивала „Златна роза”, вкл. за най-добър филм и актриса на Светлана Янчева.

Александър Сано тръгва на турне за новия си филм

За любителите на късометражно игрално кино, не пропускайте "Магаре" на Мартин Негрев, взел Голямата награда за късометражен игрален филм на фестивала "Златна роза", "Мона Лиза" на Веселка

Кунчева с приза на критиката за късометражен филм от престижния форум във Варна, както и "Хлад" на Девина Василева.

В програмата са включени още анимационните филми "Болт" на Илия Шекерджиев, "Глич в йерархията" на Весела Данчева, "Мармалад" на Радостина Нейкова", Призрак" на Сотир Гелев "Сантяго" на Андрей Кулев и "Човекът кал" на Пламен Николов. В рамките на инициативата можете да видите и Документалните филми "Преди краят" на Елдора Трайкова с 2 награди от фестивала "Златен ритон" – за документален филм и за режисура и "Луцифер" на Пламен Николов. На Специалната програма 13 филма на 13 ти януари с нови български игрални, документални и анимационни продукции могат да се насладят лщбителите на киното в София, Пловдив, Велико Търново и Варна. Прожекциите са с вход свободен.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.