Дизайнерът не можеше да продава обувките си под собственото си име

Популярният британският дизайнер на обувки Маноло Бланик  спечели съдебна битка в Китай, продължила 22 години. Делото беше заведено за правото да използва собствената си марка на територията на Поднебесната империя. 

Оказа се, че марката е била регистрирана на територията на страната от китайския бизнесмен Фан Юджоу и тя е негова собственост. Така британският дизайтер, който я е създал, не може да продава обувките си в Китай. Пекин има система за регистриране на търговски марки на принципа „който пръв подаде молба“. Поради тази причина много чужди компании са уязвими от „пирати“.

Така емблематичното решение на Върховния съд на Китай ще позволи на Бланик да използва името си в страната. Дизайнерът започва бизнеса си в Лондон през 1971 г., а името му нашумя най-вече заради сериала „Сексът и градът“. След съдебното решение той ще може да продава обувките си  на най-бързо разрастващия се луксозен пазар в света за пръв път от 22 години. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.