Над умерената употреба на алкохол е рисков фактор за развитие на аритмия

Как иновациите подобряват качеството ни на живот? Как помагат за лечението на опасните аритмии? Електрофизиологът д-р Искрен Гарвански на пациенти с аритмия, при които не влияе медикаментозно лечение се прави аблация, чийто резултати се получават на третия месец.

"До третия месец може да има аритмия, но това е нормално. Най-честите аритмии са предсърдното мъждене при по-възрастни хора, при по-младите не са животозастрашаващи. При пациентите, преживели инфаркт лечението трябва да е най-интензивно", посочи той.

Кои са болестите, които могат да ни причинят кърлежите

По думите му най-опасните аритмии са камерните. "При тях функцията на сърцето бива възпрепятствана. Човек губи съзнание, а може и да загуби живота си внезапно. Пример е случилото се с футболиста Кристиан Ериксен. Няма пик на аритмията", обясни медикът. И допълни, че над умерената употреба на алкохол е рисков фактор за развитие на аритмия.

"При младите хора става дума за предразположение. Много рядко се държат на конкретен рисков фактор. Ако дълги години пуши цигари, това може да доведе до последствия. При много от аритмиите, пулсът е учестен. Лечението е различно. Когато аритмията е регистрирана на кардиограма, аблацията изгаря огнището ѝ. Чрез нея със специален катетър се загрява и прави неактивна зоната, от която започва аритмията", коментира д-р Гарвански.

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.