Целта е да няма драстично разминаване в пенсиите на хора с еднакъв стаж

Депутатите от „Продължаваме Промяната“ внесоха промени в Кодекса за социално осигуряване. Предложението цели изменение в механизма за осъвременяване на пенсиите, съобщиха от партията. Обосновката е да няма драстично разминаване в пенсиите на хора с еднакъв стаж.

Промените в така нареченото „швейцарско правило“ няма да допуснат повече разминавания между старите и новоотпуснатите пенсии на лица с еднакъв стаж и принос към системата, пише в мотивите.

Припомняме - „швейцарското правило” е формула за изчисление на актуализация на пенсиите, в които се включва и процента инфлация. 

Законопроектът предвижда промени в действащия механизъм за осъвременяване на пенсиите или така нареченото „швейцарско правило“. Чрез промените доходите на пенсионерите ще се индексират със 100% от нарастване на средния осигурителен доход или със 100% от нарастването на инфлацията, в зависимост от това кой показател нарасне повече.

Кога ще започне изплащането на пенсиите за ноември

„Настоящият механизъм за осъвременяване на пенсиите действа през последните 16 години. Досега пенсиите са индексирани единствено с 50% от нарастване на средния осигурителен доход и 50% от нарастване на инфлацията, а през 2010, 2011, 2012, 2017, 2018 и 2019 г. правилото дори не се е прилагало. При отпускане на нова пенсия тя се изчислява с целия натрупан ръст на осигурителния доход, което създава разликата”, пишат от ПП.

Справедливото индексиране на пенсиите е сред 16-те приоритета, за които „Продължаваме Промяната“ вече работи в 48-ото Народно събрание.

По-рано Тома Биков от ГЕРБ обясни, че ще подкрепят някои от 16-те приоритета на ПП.

Биков: Ще подкрепим антикорупционните закони на ПП и ДБ

От партията уверяват, че предложената промяна няма да постави под риск финансовата устойчивост на пенсионната система и държавния бюджет. „При осъвременяване с целия ръст на осигурителния доход, приходната част ще бъде подсигурена от съответните увеличени постъпления от осигуровки. В случаите на осъвременяване с ръста на инфлацията, приходната част ще бъде подсигурена от увеличените постъпления в държавния бюджет поради инфлацията”, изчисляват от партията.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.