Това каза депутатът от ГЕРБ

ГЕРБ-СДС ще подкрепи всички антикорупционни закони, предложени за одобрение от ПП и ДБ в парламента. Това обяви в студиото на „Здравей, България” зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Тома Биков. Той подчерта, че приетият на първо четене текст на ПП ще бъде гласуван и на второ от народните представители от ГЕРБ.

Депутатът коментира и възможността ГЕРБ да подкрепи 16-те точки, които „Продължаваме Промяната” представиха като свои приоритети. „Част от тях вече са изпълнени”, каза той.

Цонев: Най-добрият вариант е евроатлантическата коалиция от 173 депутати да направи кабинет

По думите на народния представител някои от мерките са свързани с много финансови средства. „Затова искаме един по-сериозен и експертен разговор с хора, които разбират от това. Нашите изчисления водят към това, че ако бъдат приети техните искания, това означава над 10 млрд. повече разходи в бюджета. Това не са еднократни разходи, а такива, които се правят всяка година”, коментира Биков. Според него е много лесно да се предлага увеличаване на разходите, но е трудно да се постигне увеличение на приходите.

„За мен разговорът тече по един доста неграмотен начин”, коментира народният представител политическото говорене около мандатите за съставяне на редовно правителство.

Петков: ГЕРБ реши, че честни избори вече не им трябват

„Очаквам да се направи един наистина сериозен преглед и да се види с какво можем да помогнем” - така Биков коментира взетото вчера от Народното събрание решение да изпратим военна помощ за Украйна. По думите му народните представители нямат оперативните възможности да направят преглед и да кажат кои оръжия ще са ни необходими и кои не. „Това е работа на изпълнителната власт, независимо кой е премиер и кой е министър на отбраната”, допълни Биков. Той уточни, че в решението е заложено да се види каква част от въоръжението на България може да бъде заменено. Депутатът изрази надежда правителството да свърши съвестно работата си по този въпрос.

Според Биков задължителното гласуване само с машини е отказало е намалило драстично избирателната активност у нас. По думите му трябва да бъдат изследвани причините, поради които част от хартиените бюлетини са били обявявани за невалидни в миналото. „Ние не сме подготвени за изцяло машинно гласуване”, настоя депутатът от ГЕРБ. Той уточни, че съпартийците му не предлагат машинният вот да отпадне, а да се върне смесеният вариант на гласуване. Биков допълни, че са готови да подкрепят мерките, които от „Демократична България” предлагат за по-голяма сигурност на софтуера на машините и дори да предложат свои.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.