Най-много заразени има във Варна, Бургас, Шумен

Тази година грипната вълна у нас започна от изток. В София процентът на заболели е по-нисък. Най-много заразени има във Варна, Бургас, Шумен, Габрово, Пазарджик и Ловеч, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на брифинг.  

Две седмици след масовите събирания по празниците, респираторните заболявания начело с грип тип А набират сила, твърди той. 

„Не мога да кажа кой ще е следващият регион, който ще обяви грипна епидемия. Противоепидемичните мерки са съсредоточени главно по отношение на дейността на лечебните заведения – отлагане на имунизации, отлагане на детските и женските консултации, забрана на свижданията по болниците и ограничаване на някои от проявите, които имат обществен характер, обясни Кунчев.

Обявиха грипна епидемия в Бургаско, учениците - на онлайн обучение

Епидемията тази година е започнала 2 седмици по-рано. В София няма проблем със свободните легла в детските отделения, поясни Кунчев. Междувременно в Пазарджик ще бъдат разкрити допълнителни такива.

„Има паралелна циркулация на двата основни типа - H1N1 и H3N2. Имаме и първите изолати на грип тип Б. Напълно възможно е и в София да бъде обявена грипна епидемия. Рядко се случва всички региони у нас да са в епидемия едновременно и да обявим национална такава”, допълни главният държавен здравен инспектор.

В училищата в София обаче ситуацията не е лека. „Имаме класове, в които процентът на отсъстващите е 20. Вчера до 14.00 ч. през сестрата са минали 20 деца с грипоподобни симптоми”, обясни Данко Калапиш, директор на 107 ОУ „Хан Крум” – София.

 Затова на дневен ред стои въпросът – как да се организира безопасен учебен процес.

„Основният симптом е температура и отпадналост. Онлайн обучението не е вариант за такъв тип проблем. Моята препоръка е при 30% отсъстващи да се взима решение за грипна ваканция”, каза още Калапиш.

 А лекарите обръщат внимание, че при симптоми тестването е ключово, за да се прибегне до подходящо лечение.

„Когато говорим за грип, имаме противовирусни препарати. Това е едно от малкото заболявания, в които пациентите могат даже да ви кажат часа, в който са се разболели. Между 24, 48 до 72 часа от началото на оплакванията, ако бъде стартирана терапията с препарати изцяло за грип – ефектът е много добър”, уточни д-р Трифон Вълков, специалист по инфекциозни болести.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.