Какви са симптомите?

Около 10% от хората, които употребяват антибиотици, развиват медикаментозна алергия. Твърдението е на алерголози. Този вид алергия е по-трудно доказуема от останалите форми.

„Типичното за тази алергия е по-тежкото ѝ протичане, защото в тези ситуации първо реагира нашата кожа. Тоест, ние взимаме или сме взимали някакъв антибиотик. Обикновено при алергията проявите стават явни от 5-11 ден след края на приема”, обясни алергологът д-р Диана Христова.

Тогава се появява обрив, който тръгва от горната част на тялото. „Той минава трудно. Често те се  обединяват едни с други и постепенно от гърдите започват да слизат надолу по тялото, обхващат корема, гърба и краката”, допълни алергологът.

Усещането е, че тялото е „пламнало”. В по-тежките случаи могат да се появят и отоци. „Първоначално отоците могат да се появят върху устните и клепачите. И този обрив постепенно слиза надолу по нашето тяло и чак на седмия ден от лечението започва да си отива”, обясни още д-р Христова.

Този тип алергия изисква задължително лечение заради сложното си протичане. „Сърбежът е много сериозен, болката е до парене, защото това са реакции, които трудно ще отминат сами. Можем да имаме типичната алергична реакция, която ще се прояви много скоро след приема на антибиотика, може и да е прояви със закъснение”, коментира алергологът.