Той разказа повече за болестите на стомашно-чревния тракт

Увеличена консумация на месо и на храни с богато съдържание на мъзнини.
Често употреба на микровълнова печка. Това са само част от факторите, които могат да провокират различни стомашно-чревни проблеми. Как да живеем, за да бъдем със здрав стомашно-чревен тракт? Отговорите на тези въпроси даде доц. Свилен Маслянков, хирург от Александровска болница, в предаването „Пулс” по NOVA NEWS.

Мими Виткова: Над 800 000 души в България нямат достъп до първична медицинска помощ
 
„Болестите по чревния тракт са много. За съжаление, при мен пристигат и много често и тежки пациенти с напреднали злокачествени заболявания.
Симптомите до голяма степен се препокриват. Трябва да се мисли много последователно, много професионално и да не се залита нито в едната, нито в другата крайност. Трябва да поставим бърза, акуратна и адекватна диагноза и да изключим тежка патология, съответно да дадем насоки на пациента как да промени режима си. Понякога само това е достатъчно, за да се постигне нормализиране на състоянието”, каза д-р Маслянков.

Криоанелгезия: Иновативен подход за лечение на болката вече и в България

Той споделя, че все по-млади хора идват с тежки, с сериозни заболявания. Има много фактори, които влияят и един от тях е храната, посочи лекарят. Доброкачествените заболявания могат да дегенерират, допълни той.

Трябва да се храним с пресни зеленчуци, плодове, да не се набляга на мазнините, да се избягват консервантите, животинската храна, пушено месо, да се избягва бързата храна, посъветва доц. Маслянков.

Доц. Маслянков обърна внимание на замразяването на храната и приготвянето в микровълнова фурна.

Повече гледайте във видеото.