Само тази изстреляна по либийската противовъздушна отбрана ракета Томахоук струва 1.4 милиона долара...

 

Освен всички други противоречия, които предизвиква, военната интервенция в Либия повдигна и въпроса за високата цена на операцията.


Предвид сериозните проблеми, пред които са изправени икономиките и на трите водачи на коалицията, недоволството срещу допълнителните харчове в САЩ, Франция и Великобритания нараства с всеки изминал ден. Само за първите 5 дни от операция "Одисея Зора" разходите се изчисляват на почти милиард долара.


Само тази изстреляна по либийската противовъздушна отбрана ракета Томахоук струва 1.4 милиона долара. До момента са изстреляни над 160. С други думи близо 225 милиона долара.


Бомбардировачите Б-2, които излетяха от Мисури, за да хвърлят 900 килограма бомби по стратегически цели, костват средно по 10 000 долара на час. Общото време на полета им е 25 часа.


Към тези разходи може да се прибави и непредвидената загуба на катастрофиралия изтребител Ф-15. Пентагонът едва ли ще купи нов, а по-скоро ще го замени с многоцелеви изтребител Ф-35, чиято цена е между 100 и 150 милиона долара.


Така общият разход за първия етап от офанзивата се изчислява в рамките на 400 до 800 милиона долара. Повече от половината от тези разходи ще са за сметка на САЩ, които вече дават по 9 милиарда всеки месец за операцията в Афганистан.


На този фон американският Конгрес гласува редица противоречиви съкращения в бюджета. 2,8 милиона долара бяха отнети от средствата за преработване на ядрени отпадъци – сума, равняваща се на две ракети Томахоук.


100 милиона бяха отклонени от фонда за храна и подслон на федералната агенция за спешна реакция при бедствия. На толкова се изчисляват патрулните полети за поддържане на забранената зона в Либия седмично.